Kilenc új tűzvédelmi szabvány ➡ Ne maradjon le a változásokról
 
 

Online Munkavédelmi Havilap témái:

 1. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam
 2. Országos hatósági ellenőrzési terv 2024: munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti
 3. Eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
 4. Novemberi tűzvédelmi szabványok – kilenc új!
Munkavédelmi hírek
 • Szemüveg a cég számlájára
 • EPR-díj: van olcsó és egyszerű megoldás
 • EPR-kötelezettség felújításra vásárolt, használt targoncáknál
 • Biztonságosabb lesz a munka az építőipari "okos állvánnyal"
 • Épületenergetika és energetikai tanúsítások tűzvédelmi kérdései konferencia
 • Elkezdtek szigorítani a cégek, ki dolgozhat távmunkában
 
aurapro__elsosegely_tanfolyam
 

1. Elsősegély nyújtó tanfolyam helyszíne és időpontja:

Minden műszakban legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik a cégvezetőtől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Helyszín: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. 101 irodaház (Aurapro Kft.)

Külön kérés esetén a jelentkező cég telephelyén is lehetőség van az oktatás megtartására, akár másik időpontban is.

 1. december 7-én, 9.00 – 12.30-ig (résztvevők számlától függően változhat)

Egyedi kérés esetén más időpontot is tudunk biztosítani.

Ára: 17 500 Ft + ÁFA / fő (Minimum létszám 5 fő)

Érdeklődés és jelentkezés e-mailben: krisztina.simonvaros@aurapro.hu

 
 
 
 
 

2. 2024. évi munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti országos hatósági ellenőrzési terv

Megjelent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye a 2024. évi munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.
Országos hatósági ellenőrzési terv 2024. évre innen tölthető le.

 
 
 
 
 

3. Eltörlik a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot?

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat, derült ki egy, a parlamentnek Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítási javaslatból. A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat – ezt tartalmazza a parlamentnek a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott "A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat.

A jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ugyanezt a saját döntésével. A munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

 
 
 
 
 

5. Novemberi tűzvédelmi szabványok – kilenc új!

November elején 257 szabványváltozást történt. 177 új szabvány jelent meg, 55-öt visszavontak, 3-at helyesbítettek, 10-et módosítottak, magyarul 12 szabvány jelent meg. A tűzvédelmet kilenc szabvány érinti: Védőruházat, tűzoltójárművek, tűzoltó berendezések, tűzálló tároló szekrények, füst-és hőelvezetés, veszélyes áruszállító tartályok, menekítés felvonókkal.

 
 
 
 
 

Munkavédelmi hírek

Szemüveg a cég számlájára

A cég szeretne a munkavállalójának szemüveget vásárolni úgy, hogy a teljes összeget a cég fizesse. A munkavállaló napi 4 óránál több időt tölt számítógép előtt, de bifokális szemüvege van, és nem csak munkavégzéshez használja, illetve a drágább lencse kerülne a szemüvegbe (mindenféle plusz réteggel), ami nem csak a minimális munkavégzési feltételeknek felelne meg. Ekkor a cég hogyan könyvelheti le a szemüveg számláját, áfa ebben az esetben levonható, milyen plusz adókat kell ebben az esetben a cégnek fizetnie? 

 
 
 
 
 

EPR-díj: van olcsó és egyszerű megoldás!

Júliustól kötelező Magyarországon is egy uniós szabályozás miatt minden vállalkozásnak EPR, vagy magyarul kiterjesztett gyártói felelősségi díjat fizetnie. Ez több tízezer magyar vállalkozást érint az egyéni vállalkozóktól a legnagyobb cégekig. Sokan azt sem tudják, hogy az új díjfizetési kötelezettség rájuk is vonatkozik, nemhogy azt, hogy mi után, mennyit és hogyan. Ebben segít a Körforgó nevű webes alkalmazás, amely minimális díjért, átláthatóan és egyszerűen segít eligazodni az új rendszerben.

 
 
 
 
 

EPR-kötelezettség felújításra vásárolt, használt targoncáknál

Felújításra vásárolt használt targoncákkal összefüggő EPR-kötelezettségről érdeklődött olvasónk, a vámszakértő válaszolt.

 
 
 
 
 

Biztonságosabb lesz a munka az építőipari "okos állvánnyal"

Az összeállításból eredő hibára, illetve karbantartásra figyelmeztető, úgynevezett "okos állványt" fejlesztett ki a Caadex Kft. egy csaknem 640 millió forintos program keretében.

 
 
 
 
 

Épületenergetika és energetikai tanúsítások tűzvédelmi kérdései konferencia

Miként vegyük figyelembe az energetikai tervezés során a tűzvédelmi követelményeket? Melyek az energetikai modernizáció, az épületfelújítások, korszerűsítések új tűzvédelmi kihívásai? Milyen műszaki megoldások alkalmasak a tűzvédelmi követelmények kielégítésére? Miként lehet igazolni a megfelelőséget? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a november 28-án, Tatabányán szervezett konferencia és webinárium, amelynek programját tesszük közzé.

 
 
 
 
 

Elkezdtek szigorítani a cégek, ki dolgozhat távmunkában

A munkaképes korú magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés keretében tavaly az Eurostat adatai szerint. Ez az érték kevesebb mint fele az EU 27 országa 22,4 százalékos arányának. A lemaradást tovább növelheti, hogy idén – elsősorban hatékonysági okokra hivatkozva – a munkáltatók jelentős része kezdte visszarendelni (részben vagy teljesen) irodai munkavégzésre dolgozóit. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy megfelelő keretek mellett a távmunka – annak számos egyéb előnye mellett – nem okoz hatékonysági problémákat.