Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munkabiztonsági szaktevékenység

 

A Munkavédelmi Törvény értelmében bizonyos feladatokat, munkabiztonsági szaktevékenységet csak munkavédelmi képesítéssel rendelkező szakember végezhet el, illetve 10 fő feletti cégeknél kötelezően kell munkavédelmi szakembert alkalmazni vagy megbízni.

Munkavédelmi képesítést igénylő főbb feladatok:

 • Kockázatértékelés elkészítése
 • Egyéni védőeszköz juttatási rendjének elkészítése
 • Munkaeszközök üzembe helyezési eljárása
 • Munkabaleset kivizsgálása

A jogszabály megengedi, hogy pl. a munkavédelmi oktatást a munkáltató vagy annak képviselője megtarthassa, ha rendelkezik elég munkavédelmi ismerettel, jártassággal.

Ezért bevett gyakorlat, hogy az éves oktatásokat a munkavédelmi szakember tartja meg, míg az újonnan felvett munkavállalók oktatását cégen belül végzik, ezzel csökkentve a munkavédelemre fordított költségeket.  Ez a rendszer valóban jól és költséghatékonyan tud működni, amennyiben megfelelő ismerettel rendelkező munkavállaló végzi az előzetes oktatásokat

Azonban mindenképp legyen felelős munkáltató, és a cég tevékenységének, létszámának megfelelő mértékben bízzon meg munkavédelmi szakembert, aki a munkavédelmi szaktevékenységek ellátásán kívül, számos egyéb munka-és tűzvédelmi feladatot el tud látni cégénél.

További munkavédelmi szaktevékenységnek minősülnek az alábbi tevékenységek is, amelyek a munkavédelmi szakember feladatkörébe tartoznak:

 • Időszakos biztonsági felülvizsgálatok
 • Munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat
 • A munkahely, a munkaeszközök, az egyéni védőeszközök, a technológia soron kívüli ellenőrzésében való részvétel
 • A megelőzési eljárás munkabiztonsági tartalmának kidolgozása
 • Szükség szerinti részvétel a munkaegészségügyi teendők teljesítésében
 • A kockázatértékelés elvégzésében való közreműködés
 • Közreműködés az olyan munkabiztonsági szaktevékenységnek értékelt feladatok ellátásában, amelyeket külön rendelet szabályoz

A munkáltató csak külön jogszabályban meghatározott munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személlyel végeztetheti a munkabiztonsági szaktevékenységnek értékelt feladatokat. Ugyanez érvényes a munkaegészségügyi szaktevékenységeknek minősített feladatokra is.

A munkáltatók tevékenységük alapján különböző munkavédelmi szempontú veszélyességi zónába tartoznak.

Mint már említettük, azok a mikrovállalkozások (max. 9 fő munkavállalót foglalkoztató vállalat) és kisvállalkozások (50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztat), amelyek a tevékenységük alapján olyan veszélyességi osztályba kapnak besorolást, amelyben nem szükséges külön szakembert alkalmazni a munkabiztonsági szaktevékenység elvégzéséhez, a munkáltató saját maga is elláthatja a biztonságos munkavégzés munkáltatói feladatait, amennyiben rendelkezik az azok ellátásához szükséges készséggel, ismeretekkel és jártassággal.

Természetesen a munkavédelmi szervek ellenőrzése során a munkáltatónak dokumentációkkal bizonyítania kell a besorolás helyességét, az adatok valódiságát.

Kérjen ajánlatot komplex munka-és tűzvédelmi tevékenység ellátására, és feleljen meg a jogszabályi előírásoknak!

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020