Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munkavédelmi üzembe helyezés

A munkavédelmi üzembe helyezést a Munkavédelmi Törvény írja elő veszélyes gépek, illetve technológia esetén.

Leggyakrabban a veszélyes gépeket kell üzembe helyezni, melyet megelőzi az úgynevezett munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat, ami tulajdonképpen a munkavédelmi üzembe helyezés feltétele.

A veszélyes gépek listáját a Munkavédelmi Törvény tartalmazza. Veszélyes gépnek minősülnek például az emelőgépek, rakodógépek, prések, láncfűrészek, szalagfűrészek, hegesztő berendezések, stb.

A jogszabály értelmében a munkavédelmi üzembe helyezés lényege „Az üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli (…)”

A munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatot a munkavédelmi szakember végzi, melynek során azt vizsgálja, hogy az adott gép megfelel-e az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeinek. Tehát például rendelkezik-e a gép megfelelőségi tanúsítvánnyal, gépkönyvvel, a villamos követelmények megfelelők-e (elektromos gép esetén), a telepítési körülményi és a személyi feltételek adottak-e a biztonságos működtetéshez.

A vizsgálat lebonyolítása munka-egészségügyi és munkabiztonsági szaktevékenységnek számít.

Amennyiben a vizsgálati, mérési jegyzőkönyvek, elismervények, szükséges hozzájárulások rendben vannak, az érdekeltek számára hozzáférhetőek, illetve az engedélyezéshez szükséges minden okirat rendelkezésre áll, akkor az előzetes vizsgálat sikeresnek minősíthető és a munkavédelmi szakember javasolhatja írásban az üzembe helyezést.

Ezek után a Munkáltató egy egyszerű nyilatkozatban üzembe helyezheti a veszélyes gépeket, amelyeket ezután min. 5 évenként időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni.

Csökkentse a gépek okozta sérüléseket, bízzon meg munkavédelmi szakembert, aki szakszerűen lefolytatja a munkavédelmi üzembe helyezést!

Kérjen ajánlatot munkavédelmi üzembe helyezés elvégzésére, illetve egyéb munkavédelmi feladatok ellátására!

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020