Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

A munkavédelmi képviselő feladata

Az év elején hatályba lépett munkavédelmi törvény értelmében, a megválasztott munkavédelmi képviselő számára a munkáltatónak kötelessége biztosítani egy választási ciklusban:
– a megválasztást követően egy éven belül minimum 16 órás képzésen való részvételi lehetőséget
– ezt követően évente 8 órás képzésben való részvételt

A Munkavédelmi Felügyelőség a kurzuson való részvételt folyamatosan ellenőrzi, ugyanis a munkavédelmi képviselő képzés készíti fel az érdekelteket a munkakörükhöz tartozó tevékenységek alapos és hibátlan elvégzésére, valamint a munkavállalói érdekek kifogástalan képviseletére.

Cégünknél lehetősége van az alapképzés gyors és hatékony elvégzésére. Kiváló, gyakorlati tapasztalattal és több éves oktatói múlttal rendelkező szakemberek adják át a tudást a kurzuson részt vevőknek, hogy a tanfolyam elvégzése után a munkavédelmi képviselő eredményesen tudja reprezentálni a munkavállalók érdekeit.
Az online képzésünknek hála most még könnyebben, egyszerűbben elvégezhető a munkavédelmi képviselő tanfolyam, aminek a végén tanúsítványt állítunk ki a résztvevők számára.

Munkavédelmi képviselő szabályai 2019-ben

A legújabb szabályozás szerint azoknál a vállalatoknál, ahol az alkalmazottak száma eléri vagy meghaladja a 20 főt, a munkáltatónak kötelező módon munkavédelmi képviselőt kell foglalkoztatnia.  Továbbá, ugyancsak a munkáltató kötelessége a választás feltételeinek biztosítása és ennek lebonyolítása a munkatársak számára, a képviselő megválasztására, kijelölésére.

Nézzük meg mit takar ez a munkakör és mi a munkavédelmi képviselő feladatai?

A munkavédelmi képviselőt a munkavállalók választják meg, és feladatai a munkáltatóval való együttműködés során képviselni a biztonságos munkavégzéssel koherens munkavállalói jogokat és érdekeket.

Nagyon sok megbízatást magába foglal ez a beosztás, ami a ráfordított idő mellett, egyfajta elhívatottságot is megkövetel az erre a feladatra kijelölt személytől.

Első és egyik legfontosabb feladata a munkavédelmi képviselőnek az ellenőrzés. Elkötelezettséggel, úgymond „nyitott szemekkel és fülekkel” kell végeznie a dolgát, amihez elsősorban szüksége van arra, hogy különböző jogokkal legyen felruházva.

Hiszen ahhoz, hogy átlássa, megvizsgálhassa és ellenőrizhesse a munkakörülményeket, jogosultsággal kell rendelkezzen, hogy belépjen a munkahelyekre. Elsősorban munkaidőben, de külön felhatalmazással, akár munkaidőn kívül is. Ő az ki összeszedi az információkat, megfigyel, tájékozódik, elemez, a munkavédelmi területet illetően.

A munkavédelmi képviselő feladatai a műhelyek, irodák, csarnokok megfigyelése, a szerszámok, gépek, illetve más munkaeszközök ellenőrzése is, mivelhogy a törvény előírja „ A munkavédelmi képviselő (…) jogosult meggyőződni a munkahelyeken az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről (…)”

Amennyiben szabálytalanságokat tapasztal, intézkedéseket kérhet ezek megoldására.

De, mint fentebb említettük, mindehhez, hogy ezeket megtehesse, jogokkal kell felruházni a kinevezett személyt.

Továbbá a munkavédelmi képviselő feladatának tekintheti, hogy részt vegyen a munkavédelmi oktatásokon, illetve, ha úgy dönt, ellenőrizheti a munkatársak felkészültségét is.

Ugyanakkor, a munkavédelmi képviselő részt vehet a munkabalesetek kivizsgálásában is, valamint a rögtönzött hatósági ellenőrzés során csatlakozhat a munkavédelmi felügyelőhöz, közölheti vele észrevételeit, tapasztalatait. Természetesen mindezt úgy, hogy közben nem téveszti szem elől a céges titoktartási előírásokat sem és betartja a titokvédelmi szabályokat. (Ugyanis a munkavédelmi képviselő tevékenysége során több információ birtokába jut a vállalat működésével kapcsolatban, mint az átlagos munkavállaló.)

Munkavédelmi képviselő jogai

A munkavédelmi képviselő tájékoztatást kérhet a munkáltatótól abban az esetben, ha részt vesz a foglalkozási megbetegedések körülményeinek feltárásában, illetve a munkabalesetek kivizsgálásában. A munkáltatónak intézkednie vagy nyolc napon belül írásban válaszolnia kell a képviselő kérelmére.

 

A munkavédelmi képviselő feladata továbbá a munkavédelmi felügyelet felkérése is, de ez csak abban az esetben lehet indokolt, ha a munkáltatóval való együttműködés során nem sikerült megoldani a helyzetet, illetve ha a tapasztalt gondok, hiányosságok ténylegesen munkavédelemhez kapcsolódó jogszabályba ütközik.

20 fő feletti cégeknek kötelező munkavédelmi képviselőt választani, akinek éves, rendszeres oktatáson kell résztvennie. A munkavédelmi képviselők képzéséről itt olvashat bővebben.

 

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot átalánydíjas szolgáltatásunkra, és hasonlítsa össze az árakat!

Bírsággarancia

Bírsággarancia

Munkavédelmi képviselő törvény

Kíváncsi a munkavédelmi képviselőkről szóló törvényre? Kattintson ide a teljes törévny elolvasásához. Szeretné érthetően és pontosan megismerni a törvényt? Ebben az esetben keresse munkatársunkat, vagy kattinson az árajánlat kérése gombra.

Az alábbiak is érdekesek lehetnek önnek:

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020