Jogszabályváltzások a munkavédelemben - Ledolgozós szombatok 2024-ben - Megszűnik a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏ ͏
 
Új tűzvédelmi törvény ➡ 2024 kiemelt törvényi változások
 
 

Online Munkavédelmi Havilap témái

Sikerekben, egészségben, örömökben gazdag, boldog Új Évet kívánunk az AURAPRO Kft. nevében minden kedves olvasónknak!

  1. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam
  2. Jogszabályváltozások a munkavédelemben 2024
  3. Hatályba lépett a Tűzvédelmi törvény módosítása
  4. Ledolgozós szombatok 2024
Munkavédelmi hírek:
  • TB kiskönyv pótlása
  • Átvihető-e 2024-es évre a ki nem vett szabadság?
  • Eltörölték az alkalmassági vizsgálatot
 
aurapro__elsosegely_tanfolyam
 

1. Elsősegély nyújtó tanfolyam helyszíne és időpontja

Minden műszakban legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik a cégvezetőtől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Helyszín: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. 101 irodaház (Aurapro Kft.)

Külön kérés esetén a jelentkező cég telephelyén is lehetőség van az oktatás megtartására, akár másik időpontban is.

  1. január 30-án, 9.00 – 12.30-ig (résztvevők számlától függően változhat)

Egyedi kérés esetén más időpontot is tudunk biztosítani.

Ára: 17 500 Ft + ÁFA / fő (Minimum létszám 5 fő)

Érdeklődés és jelentkezés e-mailben: krisztina.simonvaros@aurapro.hu

 
 

2. Jogszabályváltozások a munkavédelemben 2024

Összesített tájékoztató a 2023 év végén megjelent munkavédelmi tárgyú jogszabályváltozásokról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a 2023. év végén megjelent munkavédelmi tárgyú jogszabályváltozásokról innen érhető el.

 
 

3. Hatályba lépett a Tűzvédelmi törvény módosítása

2024 január elsején hatályba lépett a Tűzvédelmi törvény 2023. október 31-én kihirdetett módosítása. Mi változott? Milyen feladataink vannak? Meg kell szüntetni az eddigi tűzvédelmi szabályzatokat? Mi lesz helyettük? Kiket és mikor kell tűzvédelmi oktatásban részesíteni? Változott a szakvizsga kötelezettség? Mit kell módosítani a Tűzvédelmi Házirendeken? Tovább a részletekhez látogasson el a Védelem Online oldalára.

 
 

4. Ledolgozós szombatok 2024

2024-ben három áthelyezett munkanap, vagyis közkeletű elnevezéssel ledolgozós szombat lesz.

 
 
 
 
 

Munkavédelmi hírek

 
 

TB kiskönyv pótlása

Munkavállalóként a munkaviszony egyik legfontosabb tényezője a biztosítási jogviszony. A társadalombiztosítási jogviszonyt az OEP igazolvány, más néven - a rózsaszín -TB kiskönyv igazolja. Ezt a fontos dokumentumot a munkaviszony kezdetekor le kell adni a munkáltatónak, a végén pedig a foglalkoztatónak vissza kell adnia. Mi történik, ha elvész a TB kiskönyv? Hogyan pótolható? 

 
 
 
 
 

Átvihető-e jövő évre a ki nem vett szabadság?

Érdemes minden esetben megvizsgálni, hogy kellően megalapozott-e a szabadság átvitele a következő esztendőre, mert egy esetleg munkaügyi ellenőrzés során problémát jelenthet a helytelenül átcsúsztatott szabadság. 

 
 
 
 
 

Megszűnik az általános kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat

A jogszabály értelmében megszűnik az általános munkaköri alkalmassági vizsgálat, de a jogszabály és a munkáltató meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkoztatásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat.

Félő, hogy kikopnak a rendszerből azok a munkáltató számára fontos, nem csak a dolgozót, de a munkáltatót is “védő” korlátozások, mint például egyeseknél a magasban, vagy épp egyedül végzett munka korlátozása, a fokozott zajvédelem előírása, a rákkeltő anyagok környezetében végzett munka tiltása, a teheremelés korlátozása stb.