Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Érintésvédelmi felülvizsgálat

A biztonságos és balesetmentes munkavégzés biztosítása minden munkáltató elsődleges kötelezettségei közé tartozik.
A használatban levő villamos berendezések sérülhetnek, meghibásodnak, ami áramütésveszélyt jelenthet a kezelő számára. Ennek a kockázatnak az elkerülése érdekében rendkívül fontos az elektromos berendezések üzembe helyezése előtt betartani az előírt biztonsági, műszaki és szerelési szabályokat.
Az érintésvédelmi felülvizsgálatot – ami a műszaki ellenőrzést, az érintésvédelmi hibák feltárását és nem a javítást jelenti- minden intézménynek és minden vállalkozásnak el kell végeztetni, legyen szó iroda helyiségekről, telephelyről, műhelyekről, oktatási intézményekről vagy boltról, társasházról stb.
A villamos berendezések esetében a legnagyobb balesetveszélyt az áramütés veszélye jelenti, ami a rossz szigetelés miatt következhet be. A baleset elkerülése érdekében minden használatban levő villamos berendezés kötelezően kell rendelkezzen valamilyen áramütés elleni védelemmel, amit érintésvédelemnek nevezünk.

Mivel ma már minden épület rendelkezik világítással, illetve használnak benne különféle villamos gépeket, berendezések, ezért már az építésnél, a villamos hálózat szerelése folyamán, kötelező módon ki kell alakítani az érintésvédelmet is, a hatályban levő jogszabályoknak megfelelően.

Az adott épületben, miután megtörtént az alapszerelés, még átadás előtt meg kell történjen az érintésvédelmi felülvizsgálat, amit aztán meghatározott időközönként követ az időszakos érintésvédelmi ellenőrzés. Lényegében, az érintésvédelmi felülvizsgálat célja, hogy kiszűrje az esetleges hibákat, mulasztásokat, ezáltal megelőzve a villamossági berendezések érintéséből adódó baleseteket. Ugyanakkor a vizsgálat elvégzése után fény derül arra is, hogy még milyen biztonsági intézkedéseket szükséges megtenni ahhoz, hogy az elektromos berendezések használata minél megbízhatóbb és balesetmentes legyen.

Hogyan történik az érintésvédelmi felülvizsgálat és ki végezheti azt?
Érintésvédelmi felülvizsgálatot megfelelő szakképesítéssel rendelkező érintésvédelmi felülvizsgáló végezhet. A vizsgálat műszeres mérésből és az így kapott eredmények kiértékeléséből áll. A felülvizsgálat alkalmával konstatáltakat jegyzőkönyvbe foglalja a felülvizsgáló, aminek az érvényessége 3 év.
A vizsgálat segítségével megállapítható a berendezések műszaki állapota, a korai elöregedés, az esetleges meghibásodások, valamint a szakember ellenőrzi a különböző elektromos berendezések, lámpák, dugaljak szigetelését is.
Kiemelten fontos, hogy az érintésvédelmi felülvizsgálat az aktuális jogszabályoknak megfelelő gyakorisággal történjen, a megfelelő biztonsági szint megtartása érdekében.
Érintésvédelmi vizsgálatot havonta kell végezni az áramvédő kapcsoló esetében, évente a hosszabbítók, hordozható elektromos gépek és kéziszerszámok esetében, 3 évente az egyéb elektromos berendezéseknél, míg a lakóépületek esetében 6 évente.
A vizsgálat végén a szakember elkészíti az érintésvédelmi minősítő iratot, amely tartalmazza a vizsgálat eredményét, vagyis, hogy a vizsgált elektromos berendezések érintésvédelmileg megfelelnek-e vagy sem az előírásoknak.

 

Ajánlatkérés

A piacon egyedi módon, mi bírsággaranciát is vállalunk.  A bírsággaranciáról szóló igazolásunkat itt tekintheti meg:

Bírsággarancia

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020