Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munkavédelem az építőiparban

Árajánlatkérés

Munkavédelem az építőiparban – célja és fontossága

A munkavédelem-, így az építőipari munkavédelem fogalma alatt is, mindazokat a munkaegészségügyi és munkabiztonsági követelményeket, valamint az ezek kivitelezéséhez szükséges szervezési, törvénykezési szabályok rendszerét, és ezen előírások, rendszabályok kivitelezését értjük, amelyek egy irányított munkavégzésre vonatkoznak.

Az építőipari munkavédelem célja a munkavégzők épségének megóvása, az emberséges, biztonságos munkakörülmények felügyelete, valamint mindezen intézkedések által, a különböző munkabalesetek megelőzése, továbbá elejét venni a szakmával összefüggő megbetegedések kialakulásának.

Ön tudta, hogy a legtöbb súlyos, halálos munkabaleset az építőiparban történik?

A legtöbb munkáltató a munkavédelmi bírságtól fél, pedig az igazi kockázat tulajdonképpen a MUNKABALESET!

Az építőipar különösen veszélyes munka terület, hiszen a legtöbb súlyos-halálos munkabaleset az építőiparban történik! Havonta átlagban 3-4!

Az építőipar lényegében egy gyűjtőnév, azon iparágak számára, amelyek épített tereket hoznak létre a társadalom részére. Ide tartozik az építőanyag-ipar, az asztalosipar, a betonépítészet, a szigeteléstechnika, a burkolástechnika, az építőgépipar, de ide sorolható a csatornaépítés, a belsőépítészet, az árnyékolástechnika, de még az alpintechnika is.

Amennyiben egy  munkáltató nem alkalmaz megfelelő szaktudással, szakmai referenciákkal rendelkező szolgáltatót, nem tart fent egy elfogadható munkavédelmi színvonalat, akkor szinte biztos, hogy a munkabalesettel kapcsolatos összes orvosi és járulékos költséget a munkáltatóra fogják terhelni, továbbá munkavédelmi bírságot is kiszabnak. Ezeknek a tételeknek az összessége többszöröse a munkavédelmi bírságnak.

Egy súlyos vagy halálos munkabaleset még egy viszonylag tőkeerős vállalkozást is tönkretehet, nem beszélve arról a lelki teherről, amellyel az eljárás során a munkáltató képviselőinek szembesülniük kell.

Munkavédelem az építőiparban 1

Munkavédelmi jogszabályok

A munkavédelmi törvény tartalmazza és szabályozza a munkavédelem alapvető és részletes szabályait, külön fejezetet szentelve az építőipari munkavédelemnek. Az építőipari munkákra vonatkozó leglényegesebb jogszabályok a különböző törvények, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek.

Mivel folyamatosan módosulnak ezek a jogszabályok, mindig a hatályban levő változatot kell használni, ez alól nem kivétel az építőipari munkavédelem sem.

Mi sem bizonyítja jobban a munkavédelem fontosságát az építőiparban, mint az a tény, hogy külön miniszteri rendelet foglalkozik a legalapvetőbb és legfontosabb építőipari munkavédelmi szabályok összefoglalásával.

Mit kell tennie egy lelkiismeretes munkáltatónak?

A legfontosabb feladat, hogy megtalálja azt a munka-és tűzvédelmi szolgáltató partnert, akikkel hosszú távon együttműködve kialakítható, és fenntartható egy elfogadható munkavédelmi színvonal.

Sajnos a mai munkavédelmi szakember képzésben óriási szakadék tátong. Miden műszaki alapismeret nélkül, egy féléves gyorstalpalón bárkiből munkavédelmi „szakembert”, biztonsági és egészségvédelmi koordinátort képeznek.

Jogszabály szerint például egy óvónő képzettséggel és fél éves középfokú munkavédelmi gyorstalpalóval, a frissen végzett munkavédelmi „szakember” akár egy autópálya építkezés vagy alagútépítés biztonsági és egészségvédelmi koordinátora lehet!!!!

Az építőipari munkavédelem különösen speciális területe a munkavédelmi szolgáltatásnak. Csak akkor lehet magas szintű munkavédelmi szolgáltatást nyújtani az építőipar számára, ha a megbízott munkavédelmi szakember (biztonsági és egészségvédelmi koordinátor) építőipari képesítéssel vagy építőipari jártassággal, és releváns szakmari referenciákkal rendelkezik.

Kerülje el az „olcsójánosokat”, és az ezzel járó bosszúságokat, felesleges kockázatokat. Elfogadható ár-érték arányú szolgáltatót válasszon!

A munkavédelemre fordított költségek minden magára valamit is adó vállalkozás számára vállalható kiadások.

Kérjen ajánlatot és győződjön meg róla Ön is!

BÍRSÁGGARANCIA

A havidíjas ügyfeleinknél folyamatos rendelkezésreállást biztosítunk átalánydíjas munkavédelmi partnerinknél folyamatos rendelkezésre állást biztosítunk. Azonnali elérhetőséget biztosítunk külön díj nélkül például munkabalesetek, vagy Munkavédelmi Hatósági ellenőrzés esetén.

A havi átalánydíjas partnereinknek cégünk munkavédelmi hatósági bírság garanciát nyújt. Amennyiben munkavédelmi szempontból hibát követtünk el, abban az esetben a munkavédelmi bírságra is kiterjedő felelősségbiztosításunk 10 millió forintig fedezi a Munkavédelmi Hatóság által kiszabott munkavédelmi bírságokat, és a felelősségbiztosítás önrészét is átvállaljuk, így a teljes munkavédelmi bírság megtérítésre kerül.

 

Az alábbi cikkek is érdekesek lehetnek az ön számára:

Árajánlatkérés

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020