Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Tűzvédelmi oktatás

Árajánlatkérés

Tévhitek és fontos tudnivalók a tűzvédelmi oktatásról:

Sok munkáltató megkeres minket, hogy tartsuk meg számukra a tűzvédelmi oktatást, szeretnék, ha rendben lenne cégüknél a tűzvédelmi kérdés. A munkavállalók dokumentált tűzvédelmi oktatása nagyon fontos, de ezzel nem ért véget a munkáltatói kötelezettség. Számos egyéb dokumentumot (pl. tűzvédelmi szabályzat, tűzriadó terv, kiürítés számítás, oktatási tematika, stb.) kell elkészíteni, és egyéb más dokumentációs, tárgyi, személyi feltételt kell teljesíteni annak érdekében, hogy a munkáltató valóban nyugodt szívvel kijelenthesse, megtett minden tőle telhetőt a tűzesetek, hatósági bírságok kockázatának jelentős csökkentése érdekében.

Tűzvédelmi oktatás 1

Mikor kell tűzvédelmi oktatást tartani?

A munkáltatónak tűzvédelmi oktatás keretében kell gondoskodnia arról, hogy a munkavállaló

  • munkába álláskor
  • új tűzveszélyes technológia esetén
  • tűzesetet követően
  • tűzvédelmi helyzet változása esetén
  • évente

elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen a tűzvédelem elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat, információkat. A tűzvédelmi oktatást munkaidőben kell tartani.

A tűzvédelmi oktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

  • A tűzvédelmi oktatás minden esetben valóban meg legyen tartva. NE „aláírásgyűjtés” történjen. Jogszabályellenes, ráadásul egy bírósági eljárás során erre minden esetben fény derül, és csak súlyosbítja a helyzetet.
  • A tűzvédelmi oktatás nem szaktevékenység. A tűzvédelmi szakember által kioktatott személy a tudnivalókat továbbadhatja.
  • A leggyakoribb és legköltséghatékonyabb módszer az, ha a tűzvédelmi szakember megtartja az éves oktatásokat, és az új munkavállalók oktatását, valamint az egyéb oktatásokat (pl. munkakör vagy munkahely változása esetén) a kijelölt munkahelyi vezető végzi el.
  • A tűzvédelmi oktatás leggyakoribb időtartalma 30-60 perc közötti. Ennél hosszabb oktatást tapasztalataim szerint legtöbbször felesleges tartani, a szükséges tudnivalók ennyi idő alatt átadhatók. A tűzvédelmi oktatást célszerűen a munkavédelmi oktatással összevonva érdemes tartani.
  • A tűzvédelmi oktatást minden esetben oktatási naplóban kell dokumentálni. Az általunk tartott oktatásokhoz könnyen kezelhető, saját szerkesztésű munka- és tűzvédelmi oktatási naplót biztosítunk.

Ki tarthat tűzvédelmi oktatást?

Középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy készítheti el a tűzvédelmi oktatás anyagát, valamint tarthatja meg a képzést, abban az esetben, ha a munkavégzésben ötnél több ember vesz részt, valamint, ha a gazdálkodó szervezet ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltet. Továbbá, abban az esetben is, ha a törvény középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő.

Azt, hogy tűzvédelmi oktatást ki tarthat, minden esetben rendelet szabályozza. A tűzvédelmi képzés anyagát a tananyag elkészítésére jogosult személy oktathatja csak, és a gyakorlati képzéshez kapcsolódó tevékenység elektronikus úton nem végezhető.

Azokban az esetekben, ahol felsőszintű tűzvédelmi képesítéssel rendelkező személy foglalkoztatást írja elő a jogszabály, ott a tűzvédelmi oktatás tananyagát kötelező módon csak felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy állíthatja össze.

Tűzvédelmi oktatás hiánya esetén a tűzvédelmi bírság összege: 30 000 Ft – 1 500 000 Ft

 

Kérjen ajánlatot a tűzvédelmi oktatás megtartására, illetve az egyéb tűzvédelmi feladatok szakszerű ellátására!

Árajánlatkérés

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020