Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munka - és tűzvédelem

Felejtse el az órákig mesélő, munkát feltartó kollégákat. Munka-és tűzvédelem BÍRSÁG GARANCIÁVAL, korrekt árakon, rejtett költségek nélkül, rugalmasan, munkáltatói érdeket szem előtt tartva, munka-és tűzvédelmi mérnök munkatársakkal.

Kérjen ajánlatot most! Bírsággarancia

Home office – munkavédelmi tudnivalók

Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.

A távmunkavégzéssel történő foglalkoztatásról meg kell állapodni a munkaszerződésben.

 

Home office munkavédelem

 

Rögzíteni kell munkavédelmi szempontból:

 

Távmunkavégzés csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített munkahelyen folytatható.

 

Távmunkavégzés ellenőrzése

A munkáltatónak vagy megbízottjának távmunkavégzés esetén is rendszeresen meg kell győződnie arról (ez megvalósulhat akár helyszíni ellenőrzéssel, akár a munkavállalótól információk bekérésével), hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállaló ismeri, illetve megtartja-e a rá vonatkozó rendelkezéseket.

A munkavédelmi hatóság csak előzetes tájékoztatás alapján, kizárólag munkanapokon 8 és 20 óra között végezhet ellenőrzést a távmunkavégzés helyén.

 

Oktatás, tájékoztatás

A munkáltató a kockázatok felmérésének eredménye alapján, de még a munkavégzés megkezdése előtt a munkavállaló munkavédelmi oktatása során térjen ki a távmunkavégzés során felmerülő veszélyekre, a távmunkavégzésre vonatkozó előírásokra.

 

A munkavállalót tájékoztatni kell

 

A munkáltató a munkavállalót tájékoztassa a munkahelyi munkavédelmi tanácskozási és érdek-képviseleti lehetőségekről és gyakorlatról, továbbá az ezzel összefüggő feladatot ellátó felelős személyekről, elérhetőségük adatairól.

 

Távmunkavégzés során történt baleset

A távmunkavégzés munkaterületén érő baleset olyan balesetnek tekintendő, mely a munkavégzés során következik be, így munkabalesetnek minősül.
Amennyiben munkaeszköz használata során következik be munkabaleset, a balesetet követően az érintett munkaeszközt soron kívüli ellenőrzésnek kell alávetni.
A munkabaleseteket azonnal jelezni kell a munkáltató felé.

 

Esetenkénti otthon végzett munka – nem minősül távmunkának

Otthon végzett munka esetén azt szükséges megvizsgálni, hogy arra a felek megállapodása alapján milyen feltételekkel kerül sor, azaz a munkaszerződésben meghatározott munkahelytől eltérően, kivételesen, alkalomszerűen, ad hoc jelleggel a munkavállaló otthonában hogyan tehet eleget a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségének.

 

Önnek ius tudunk segíteni

Jogtár tudnivalók

Hasznosnak találta a cikket?

Referenciák