Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munkaruha szabályzat

A Munka Törvénykönyve értelmében „Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát köteles biztosítani.”, ugyanakkor egyéb, a szükséges tanúsítással rendelkező, egyéni védőeszközöket juttathat a munkavállalók számára.

A munkaruha szabályzat szerint egyéni védőeszközt használatba adni illetve venni, csak akkor szabad, ha az rendelkezik a megfelelő típusbizonyítvánnyal és megfelelőségi nyilatkozattal.

Általános követelményként, a munkáltató, a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés megvalósításakor, köteles figyelembe venni a kollektív műszaki védelem elsőbbségét, az egyéni védelemmel szemben.

A védőeszközök juttatása és használata, a munkaruha szabályzat betartása egyaránt kötelező munkáltató és munkavállaló részére.

Néhány alapvető, ide kapcsolódó megnevezés meghatározása:

 1. Munkaruha – a jogszabályi előírások alapján a munkáltató által az alkalmazottak számára biztosított ruházat a munkavégzés idejére
 2. Formaruha – bizonyos munkakörökben, a tevékenység ideje alatt kötelező módon viselendő ruházat
 3. Egyéni védőeszköz – minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért tart magánál, vagy azért visel, hogy használatával a munkafolyamatból, a munkavégzésből eredő kockázatokat lecsökkentse, az egészséget nem veszélyeztető mértékűre (fejvédők, szemvédők, arcvédők, hallásvédők, védő-lábbelik, védőruhák, védőkesztyűk, leesés elleni védőeszközök). A közönséges munkaruha és az olyan formaruha vagy egyenruha, amit nem a dolgozó egészségének és biztonságának védelmére terveztek nem minősül védőeszköznek.
 4. Éleslátást biztosító szemüveg képernyő előtti munkavégzéshez – a képernyő előtti munkavégzéshez használt szemüveglencse és keret, amit a szemészeti szakvizsgálat alapján határoztak meg

A ruházati cikkeknek van egy kihordási időtartamuk, amit a ruházati cikkek elhasználódására ható tevékenységek figyelembevételével lehet meghatározni.

A munkaruha szabályzat értelmében, az egyéni védőeszközök juttatása terén egyaránt kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak is.

A munkáltató kötelezettségei:

 • megfelelő ruházattal és egyéni védőeszközzel ellátni a munkavállalót, amennyiben munkavégzés közben a testi épségét vagy az egészségét károsító hatás áll fenn
 • csak megfelelő minősítéssel ellátott védőfelszerelést, védőeszközt beszerezni
 • biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, a tisztítást, javítást, az esetleges cseréket, pótlásokat
 • gondoskodni a vonatkozó szabályok betartásával, a védőeszköz polcon csoportosítva történő tárolásáról
 • a nem javítható védőeszköz selejtezése

Továbbá a munkáltató soron kívül ellenőrzi az egyéni védőeszköz megfelelőségét, nyilvántartó lapot állít ki a védőeszköz kiadásáról, a biztonságtechnikai referens oktatás keretén belül tájékoztatja a munkavállalókat a munkahelyen fennálló kockázatok mértékéről, jellegéről.

A munkavállaló kötelezettségei:

 • az előírt munkavégzéshez kötelező módon használni az egyéni védőeszközt
 • jelezni a biztonságtechnikai referens felé a védőeszköz elhasználódását
 • a védőeszközök nem megfelelő használatából történő megrongálódás esetén, a keletkezett károkat megtéríteni

 

Ajánlatkérés

A piacon egyedi módon, mi bírsággaranciát is vállalunk.  A bírsággaranciáról szóló igazolásunkat itt tekintheti meg:

Bírsággarancia

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020