Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Hogyan zajlik a munkavédelmi ellenőrzés?

Gyakorlati tapasztalataink szerint a felelős munkáltatók sokkal jobban félnek a munkavédelmi ellenőrzéstől, mint amennyire az indokolt lenne.

Felelős munkáltatóként már gondoskodtak arról, hogy megfelelő referenciákkal rendelkező munkavédelmi szakembert megbízzanak, a dokumentációs rendszert kialakíttatták, a munkahelyen a munkavédelmi szakember rendszeres bejárásokat tart, a feltárt hiányosságokat folyamatosan javítják, az oktatások érvényesek, stb.

Ebben az esetben nincs mitől tartania egy felelősen gondolkodó munkáltatónak. A Munkavédelmi Hatóságnak nem a bírság kiszabása az elsődleges célja. Nyilván ők is tisztában vannak azzal, hogy mindig találhatnak hiányosságot egy ellenőrzött munkahelyen. Ha azt látják, hogy egy jól működő munkavédelmi rendszer működik a cégénél, az eljárást megindítják ugyan, de szinte biztos, hogy csak figyelemfelhívással élnek, és bírságot nem fognak kiszabni.

Fontos, hogy a teljes munkavédelmi dokumentációt a munkavédelmi ellenőrzés elején a Munkáltató tudja prezentálni. Ennek feltétele, hogy a munkavédelmi szakember egyben, tartalomjegyzékkel ellátott iratrendezőben lefűzve készítse el a dokumentációt, és azt folyamatosan karbantartsa. A Munkavédelmi Hatóság gyakorlati tapasztalata, hogy azokon a munkahelyeken, ahol a dokumentáció 5-10 percen belül nem kereshető elő, nagy valószínűséggel a munkavédelmi rendszer nem működik megfelelően, és jóval gyakoribbak a balesetek, bírságok.

A munkavédelmi ellenőrzés során mindig legyünk segítőkészek a munkavédelmi felügyelőkkel, és ne próbáljuk megmagyarázni az általuk feltárt hiányosságot. Legtöbbször csak nagyon laikus kifogással élünk, ami csak felbőszíti a felügyelőt, és még több hiányosságot fog feltárni. A legjobb taktika, ha tudomással vesszük a hiányosságot, megpróbáljuk azonnal megoldani, vagy ígéretet teszünk a hiányosság mielőbbi megszüntetésére.

Tehát ha lelkiismeretesek voltunk nem kell félnünk a munkavédelmi ellenőrzés miatt. A munkavédelmi szabályok betartása a dolgozók biztonságát hivatottak kiszolgálni és nem a bírság kiszabás a célja. Ezt a munkavédelmi ellenőrök is tudják és szem előtt tartják.

FONTOS! Amennyiben alvállalkozók is tevékenykednek a Önök munkaterületén, úgy az ellenőrzés kezdetekor azonnal hívjuk oda az alvállalkozók képviselőit. Így elkerülhetjük, hogy a cégünkre a helyszínen felvett hatósági jegyzőkönyvbe alvállalkozói hiányosságok kerüljenek. Minden egyes vállalkozásra külön-külön jegyzőkönyv kerüljön felvételre, ellenkező esetben igen nehéz bizonyítással kell élnünk annak érdekében, hogy az eljárás későbbi szakaszában a cégünkre felvett alvállalkozói hiányosságokat „lemossuk”, hiszen a Munkavédelmi Törvény értelmében minden Munkáltató a saját tevékenységéért felel.

 

 

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020