Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munkavédelmi jogszabályok, munkavédelmi szabályok

A munkavédelmi jogszabályok a szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és foglalkozás-egészségügyi követelményeket foglalják magukba. A munkavédelem általános előírásait törvény szabályozza, és csak a szervezett munkavégzést végzőkre vonatkozik.

A munkavédelmi jogszabályok betartása és betartatása egyaránt kötelező minden munkáltató és munkavállaló számára. A szabályok be nem tartása fegyelmi, anyagi és büntetőjogi felelősségre vonással jár.

Ezen jogszabályok, a törvény keretein belül, a munkáltató hatáskörébe utalják az adott munkahelyre vonatkozó előírások összeállítását, kialakítását, valamint a munkavédelmi követelmények kivitelezésének a módját.

A munkáltató kötelessége mindenre kiterjedő, egységes megelőzési módszer kialakítása, amely érinti

  • a munkafolyamatot,
  • a munkaszervezést,
  • a technológiát,
  • a munkafeltételeket,
  • a szociális kapcsolatokat,
  • a munkakörnyezeti tényezőket.

 

A munkavédelmi szabályok rendszerében, bár a „legalsó szinten” a munkáltató belső szabályozása áll, valójában ez tekinthető a legfontosabbnak.

A munkáltatónak célravezető elkészíteni az adott intézményre, vállalatra, vállalkozásra vonatkozó belső munkavédelmi szabályzatot.

A munkáltatói előírás betartása kötelező, mellőzése ugyanúgy bírságot von maga után, mint a munkavédelmi jogszabályok be nem tartása.

A munkavédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell az adott vállalkozásra vonatkozó általános követelményeket illetve a munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit.

Hazánkban, 2016 második felében, a munkavédelmi törvény több rendelkezés tekintetében is módosult, szigorodtak a szabályok az előbbi változathoz képest. E módosítások egy része 2016 szeptember végétől van érvényben, míg más rendelkezések 2017 január 1-től léptek hatályba.

Egyik legfontosabb változás a munkavédelmi jogszabályokban, hogy az új törvény értelmében azon a munkahelyen, ahol legalább húsz ember dolgozik, kötelező módon munkavédelmi képviselőt kell választaniuk az alkalmazottaknak. Az előző jogszabály értelmében, ez azoknál a vállalkozásoknál volt kötelező, ahol 50 fő felett volt a munkavállalói létszám.

A munkavédelmi előírások és a munkavédelmi szabályok betartása minden esetben kötelező!

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot átalánydíjas szolgáltatásunkra, és hasonlítsa össze az árakat!

Bírsággarancia

Bírsággarancia

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020