Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Szükséges lehet a munkavédelmi képviselő választás

Az új szabályok értelmében már rengeteg munkahelyen van szükség egy munkavédelmi képviselő megválasztására. Ha a munkavállalók létszáma meghaladja a 20 főt, akkor a munkáltatónak kell gondoskodnia a megfelelő ember megtalálásáról.

A dolgozók figyelmét mindenképpen fel kell hívni arra, hogy a közeljövőben választás lesz. Minél előbb ki kell jelölni ennek az időpontját, amire alkalmat nyújthat egy munkaközi szünet. Azt is előre közölni kell, hogy pontosan hol kerül sor az eseményre.

A munkavédelmi képviselő választás szabályai szerint a szavazás csak akkor érvényes, ha a jogosultaknak több, mint a fele elment voksolni. Az egyik jelöltnek meg kell kapnia legalább a szavazatok 30 %-át. Amennyiben holtverseny van két jelölt között, akkor az nyer, aki már hosszabb ideje dolgozik a cégnél.

Ha a szavazás nem lett érvényes, akkor ismétlésre van szükség. Legalább 30 napnak kell eltelnie a két voksolás között. Legkésőbb 90 nappal az első szavazást követően van lehetőség az ismétlésre. Ekkor a jogosultak legalább 30%-ának kell elmennie voksolni.

Lehetőség nyílik új jelöltek állítására. Az a személy lehet pótképviselő, aki a szavatok legalább 15%-át megkapja.
Ha a második voksolás is érvénytelen lesz, akkor a szabályok szerint legkorábban 1 év múlva lehet sort keríteni az ismétlésre.
Természetesen választási bizottságot is létre kell hozni a szabályok betartásának ellenőrzéséhez. A tagok mentesülnek a munkavégzés alól abban az időszakban, amíg a feladataikat végzik. Díjazás ellenében segédkeznek a voksoláson.

Ennek a bizottságnak kell elkészítenie a megválasztható munkavállalók névsorát, amit legalább 50 nappal a választás előtt közzé kell tenni. A testületnek azt is meg kell vizsgálnia, hogy valamilyen ok folytán nem áll-e fent az összeférhetetlenség esete.

A jelöléshez támogató aláírásokat kell gyűjteni a dolgozóktól. Legalább a 10 százalékuknak vagy minimum 50 főnek kell aláírnia az ívet.
Amennyiben nem sikerül elegendő jelöltet állítani, akkor a bizottság maximum 15 nappal hosszabbíthatja meg a jelentkezési időszakot.
A választásnak mindig névtelenül kell megtörténnie. A legtöbb szavazatot kapott jelöltnek 5 évre szól a tisztsége. A bizottságnak tájékoztatnia kell a voksolókat az eredményről.
Jól látható tehát, hogy a munkavédelmi képviselő választás szabályai igen komplexek. A tapasztalatok szerint egyik cégnek sem könnyű az új előírásokhoz történő igazolás.
Nehézségek esetén érdemes cégünk, az Aurapro Kft. segítségét kérni. Profik vagyunk a munkavédelem területén, éppen ezért szinte bármilyen problémával lehet hozzánk fordulni.
Nálunk lehetőség nyílik a munkavédelmi képviselői képzés elvégzésére. A most érvényes szabályok szerint a megválasztott jelöltnek egy éven belül részt kell vennie egy 16 órás tanfolyamon.
Ezt követően a munkáltatónak kell gondoskodnia arról, hogy a szakember évente legalább 8 órát szánhasson önmaga továbbképzésére.
Az oktatást az Aurapro Kft. nagy tapasztalattal rendelkező specialistái tartják meg. A tanfolyamon elméleti és gyakorlati ismereteket adnak át a tanulóknak.
Nagy előnyt jelent, hogy a munkavédelmi képviselői képzésen már online formában is részt lehet venni. A tanulók kapnak egy tanúsítványt a tanfolyam elvégzéséről.
Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy pontosan mit lehet megtanulni az órákon. Nos, a munkavédelmi képviselő választás után a megválasztott jelölteknek tisztában kell lenniük a jogaikkal, illetve az érdekérvényesítésük lehetőségeivel.

A tanfolyamon rengeteg témakört érintenek az oktatók. Szó lesz a munkavédelmi törvényekről és szabványokról. Természetesen a képződőknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak a megfelelő munkavégzési körülmények megteremtésének szempontjából.
A munkavállalók mellett együtt kell működniük a munkaadóval és a hatóságokkal is. Az oktatók azt is elmondják, hogy a képviselők hogyan ellenőrizhetik az egyéni védőeszközök használatának helyességét. A kurzuson érinteni kell a kockázatértékelés témakörét is. Szó lesz még a munkavédelmi oktatásról, a dokumentációról, illetve az ellenőrzésekről.
A tanulóknak tudniuk kell, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, amikor valaki munkahelyi baleset vagy foglalkozásból adódó betegség áldozata lesz. A károk megtérítésére vonatkozó előírásokkal is tisztában kell lenniük a résztvevőknek.

Természetesen az is előfordulhat, hogy a munkavédelmi képviselőnek egyéb, időszakos feladatai lesznek. Az Aurapro Kft. oktatásán a tanárok el fogják mondani, hogy milyen kihívásokra lehet számítani.

Kiemelten fontosak a veszélyes anyagokra vonatkozó szabályok. Ezeket mindenképpen ismerni kell, különben igen nagy lesz a kockázata egy munkahelyi baleset megtörténtének.
A képzés után nagyon sok dolguk lesz a szakembereknek. Nekik kell ellenőrizniük a munkahelyeket, illetve a dolgozáshoz használt eszközöket. Az ezzel kapcsolatos határozatok elkészítésében, valamint a munkabalesetek körülményeinek kivizsgálásában is részt vehetnek. Tanácsot adhatnak arra vonatkozóan, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni a munkavégzés körülményeit. Az ő feladatuk lesz a munkavállalók érdekvédelmi képviselete.

Jelenleg 34.800 forint + ÁFA összegért cserébe nyílik lehetőség a képzésen történő részvételre. Bizonyos időközönként biztosan aktualizálni kell a megszerzett az ismereteket.
Nem érdemes elmulasztani a jelentkezést, hiszen a Munkavédelmi Felügyelőség ellenőrzi, hogy ki vesz részt a tanfolyamon.
Vállalatunk, az Aurapro Kft. szerint nem egyszerű megfelelni a munkavédelmi képviselő választás szabályainak, de egy kis segítséggel biztosan lehetséges.
A cégünk szakemberei szívesen adnak felvilágosítást a képzésről. A lilla.szegedi@aurapro.hu címre kell írni, ha valakinek további információra van szüksége. A dolgozóink rövid időn belül visszajelzést küldenek és minden kérdést részletesen megválaszolnak.

 

Ajánlatkérés

A piacon egyedi módon, mi bírsággaranciát is vállalunk.  A bírsággaranciáról szóló igazolásunkat itt tekintheti meg:

Bírsággarancia

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020