Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Tűzvédelmi főelőadó

A hatályban lévő Belügyminisztériumi rendelet értelmében, kötelező tűzvédelmi szakembert alkalmazniuk többek között az óvodáknak, iskoláknak, szállodáknak, idősotthonoknak, irodaházaknak, de még a mezőgazdasági tevékenységet folytató cégeknek is, ahol, több mint 100 főt foglalkoztatnak.

Ennek a törvénynek is köszönhető, hogy napjaink egyik legkeresettebb szakképesítése a tűzvédelmi előadó és a tűzvédelmi főelőadó.

Nézzük meg röviden ez utóbbi főbb munkaterületeit

A tűzvédelmi főelőadó munkavállalóként vagy szolgáltatóként végzi a gazdálkodó szervezet, vállalkozás professzionális tűzvédelmi igazgatását.

Fő feladatai:

  • a vállalkozás vagy létesítmény tűzvédelmével kapcsolatos szakfeladatok egyéni ellátása
  • a foglalkoztatottak munkájának irányítása, segítése
  • a létesítmény tűzvédelmi viszonyainak szabályozása, értékelése, tervezése, szervezése, irányítása, illetve a vezetői döntések előkészítése.

A törvény értelmében, az alábbi esetekben is szükséges tűzvédelmi főelőadó foglalkoztatása:

  • amennyiben a vállalkozás (gazdálkodó szervezet) főfoglalkozású intézményi tűzoltóság alkalmazására kötelezett
  • ha a gazdálkodó szervezet robbanásveszély kategóriába tartozó anyaggal dolgozik, ezeket tárolja, valamint az egy telephelyen készített, feldolgozott illetve tárolt anyag egyidejű, együttes tétele meghaladja az 5000 kg/l mennyiséget
  • ha a gazdálkodó szervezet tűzveszélyes kategóriába tartozó terméket, anyagot raktároz, és az egy telephelyen az épületen belüli, valamint a szabadtéri tárolásra szolgáló alapterület meghaladja a 10 000 négyzetmétert.
  • amennyiben a vállalkozás, létesítmény olyan épületet, épületrészt bérel vagy működtet:
  • amelyben a menekülésben limitált személyek kezelése, ellátása, gondozása, vagy oktatása, nevelése történik, és egyidejű létszáma meghaladja a 100 főt
  • amely összesített befogadóképessége meghaladja a 2000 főt
  • amelyben olyan helyiség található, amelynek befogadóképessége meghaladja az 500 főt

Mint látható, tűzvédelmi főelőadó szakképesítéssel rendelkező szakemberre nagyon területen szükség van, ezért is számít ennyire keresett foglalkozásnak napjainkban.

Mikor van szükség a tűzvédelmi főelőadó segítségére?

Több olyan eset is létezik, amikor a törvény értelmében kötelező tűzvédelmi főelőadót foglalkoztatni. Például a 100-nál több embernek munkát adó cégek esetében mindenképpen szükség lesz a segítségére.

Ez a szabály vonatkozik azokra a vállalatokra is, amelyek tűz- vagy robbanásveszélyes anyagokat tárolnak vagy használnak. Különösen nagy igény mutatkozik a szakember munkájára abban az esetben, ha az adott létesítményben 100-nál több, menekülésre csak korlátozottan képes személy szokott tartózkodni. Tűzvédelmi főelőadót kell hívni, ha a vállalat épületrészeinek összesített befogadóképessége meghaladja a 2000 főt vagy ha a cég egy olyan helyiséggel rendelkezik, amiben 500-nál több ember fér el.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb bölcsődének, óvodának, iskolának, szállodának, idősotthonnak stb. szüksége van a segítségre.

Felmerülhet az a kérdés, hogy pontosan mit csinál ez a szakember. Először is feltérképezi a tűzvédelmi viszonyokat, majd értékeli ezeket. Segítséget nyújt a vezetői döntések meghozatalában. Nem jelent gondot számára a szakfeladatok egyénileg történő ellátása sem. A foglalkoztatottak munkáját is képes segíteni a tűzvédelmi igazgatás keretén belül.

Nagyon hasznosnak bizonyul a tevékenysége, hiszen ennek köszönhetően rengeteg baleset és tűzeset megelőzésére nyílik lehetőség. Így az adott létesítményben tartózkodó személyek nagyobb eséllyel őrizhetik meg a testi épségüket. A hatóságok sem szabnak ki bírságokat a hiányosságok miatt. Ennek tükrében nem csoda, hogy olyan keresettnek számítanak ezek a szakemberek.

Vállalatunk, az Aurapro Kft. szívesen áll az ügyfelek rendelkezésére, amennyiben egy tűzvédelmi főelőadó segítségére lenne szükségük. Lehetőleg minél hamarabb árajánlatot kell kérniük az átalánydíjas szolgáltatás keretén belül. Így kiderülhet, hogy mennyibe kerül a segítségnyújtás.

A tűzvédelem keretén belül sor kerülhet még a szabályzat megalkotására. Mivel 3 évvel ezelőtt a BM jelentősen megváltoztatta a rendeletét, ezért a régi dokumentumot biztosan át kell dolgozni. Bizonyos fogalmak törlésre kerültek, helyettük pedig újakat vezettek be a szakemberek. Ennek következtében biztosan szükség lesz egy specialista segítségére.

A fent felsorolt feladatok elvégzésén kívül időt kell még keríteni az oktatások megtartására. Arra kell törekedni, hogy az érintettek minden szabályt megértsenek és egy esetleges probléma felmerülése esetén helyesen cseledjenek. Így nagyobb valószínűséggel őrizhetik meg a testi épségüket, illetve elkerülhetik az anyagi károkat és a bírságokat.

A szakembernek el kell végeznie a tűzvédelmi bejárásokat, amelyek során feltérképezheti, hogy milyen hiányosságok fordulnak elő. Azt is elmondja, hogy milyen módon lehetne ezeket a problémákat gyorsan és eredményesen megoldani.

Vállalatunk esetében a közép- vagy felsőfokú végzettségű tűzvédelmi főelőadó 10 millió forintos összeghatárig bírsággaranciával dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek teljes mértékig biztosak lehetnek abban, hogy az elvégzett munka igen magas színvonalat képvisel.

Cégünk már hatalmas tapasztalattal rendelkezik, ezért érdemes velünk szerződést kötni. A referenciáink elolvasását követően mindenki meggyőződhet róla, hogy tanácsos minket felkeresnie, ha tűzvédelmi problémákról van szó.

 

Ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot átalánydíjas szolgáltatásunkra, és hasonlítsa össze az árakat!

Bírsággarancia

Bírsággarancia

 

Referenciák

Építőipar - kivitelezés

Gyártás

Kereskedelem

További partnereink

x SZÉCHENYI 2020