Miért minket válasszon?
Ajánlatkérés

Szakértő csapat a munkatársai biztonsága érdekében.

Bírsággarancia

100 % munkavédelmi bírsággarancia 10 millió forintig!

Jogszabályletöltés

Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb munkavédelmi szabályokat.

Munka - és tűzvédelem

Felejtse el az órákig mesélő, munkát feltartó kollégákat. Munka-és tűzvédelem BÍRSÁG GARANCIÁVAL, korrekt árakon, rejtett költségek nélkül, rugalmasan, munkáltatói érdeket szem előtt tartva, munka-és tűzvédelmi mérnök munkatársakkal.

Kérjen ajánlatot most! Bírsággarancia

Tűzveszélyességi osztályok

A tűzveszélyességi osztályba sorolás az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban (OTSZ) van meghatározva. A különbőző építmények, létesítmények kivitelezéséhez, kialakításához rendkívül fontos, és az egyik legmeghatározóbb szakmai procedúra a tűzveszélyességi osztályba sorolás.

Az anyagok tűzveszélyességi osztályba sorolásakor az OTSZ-ben meghatározott anyagjellemzőket, vagyis fizikai és kémiai tulajdonságokat veszik alapul. Minden tevékenység megkezdése előtt, tűzvédelmi szempontból elengedhetetlenül fontos az anyagok, technológiák, berendezések, a veszélyes anyagok, a létesítmények, építmények alapvető ismerete, hogy megállapítható legyen a veszélyesség.

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapvetően megváltoztatja a tűzvédelem szabályrendszerét.

Bár a tűzveszélyességi osztályok nem szűntek meg teljesen, lényeges átalakuláson mentek át. Az építmények, helyiségek tűzveszélyességi osztályba való sorolása megszűnt, azonban az anyagok tűzveszélyességi osztályba sorolása megmaradt, viszont lényeges módosításon ment keresztül. Az eddigi öt kategória helyett csupán három alkalmazható.

Tűzveszélyességi osztályok:

Az építmények szerkezeti, építészeti és tűzvédelmi kialakítása szempontjából a tűzállósági fokozatba, valamint az építmények, helyiségek tűzveszélyességi osztályba való sorolását felváltotta a kockázati osztályba sorolás. Ez utóbbi a tűzvédelmi tervező feladatkörébe tartozik, azonban a módszer lényegével minden villamos szakembernek is tisztában kell lennie, hiszen egy adott létesítmény kockázati osztálya meghatározza a villamos berendezés kialakításának és felülvizsgálatának részleteit.

A helyiségekre, illetve az építményekre utaló tűzveszélyességi osztályok megszűnése (helyette a kockázati osztályok bevezetése) a meglévő építményeket nem érinti, csak az újakat, vagyis a meglévő építmények esetében nem kell elvégezni az átsorolást. Amennyiben erőteljesebb átalakítási munkálatokra, vagy rendeltetés-változásra kerülne sor, abban az esetben már teljesen más a helyzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán megtalálhatóak az erre vonatkozó tájékoztatások.

Mint már említettük, a változások hatással vannak a villamos szakmára is, ugyanis ma már a villamos szakterületekre vonatkozó érvényes szabványok közt szinte nem is, illetve csak elvétve találunk olyant, amely a tűzveszélyességi osztályoktól függő elvárásokat fogalmaz meg.

További információt a tűzvédelemről itt talál.

 

Ajánlatkérés

A piacon egyedi módon, mi bírsággaranciát is vállalunk.  A bírsággaranciáról szóló igazolásunkat itt tekintheti meg:

Bírsággarancia

 

Az alábbi cikkek is érdekelhetik:

Hasznosnak találta a cikket?

Referenciák